• Kundig advies
  • Top kwaliteit
  • Snelle verzending
oktober 25, 2018 Evert

Kalfsleer en Kalfsoverleer

De orthopedische branche is wereldwijd een zeer grote industrie. Circa 56% van de totale leerproductie in de wereld wordt gebruikt voor schoenen. Kalfsleer of Kalfsoverleer is een veel gebruikte leersoort binnen deze branche. Vandaar dat we er in dit artikel verder op in gaan.

Alpine, Pearl en Snow 

Van Oosterum leder levert diverse soorten kalfsleder, waaronder ook het kalfsleer van Duitse leerfabrikant Perlinger. Speciaal voor de orthopedie heeft Perlinger 3 soorten kalfsleer op de markt: Alpine, Pearl en Snow. Deze huiden zijn van constante hoge kwaliteit. De belangrijkste kenmerken zijn de waterafstotende eigenschappen en constante kleurzuiverheid van het leer.

Boxkalf

Van origine komt dit leder van een kalf dat in gevangenschap in kleine boxen heeft geleefd. Deze kalveren komen niet buiten. Hierdoor werden schrammen op de huid voorkomen. Een piekgave huid is hiervan het resultaat en is daarom vrijwel het duurste kalfsleer dat op de markt verkrijgbaar is. Boxkalf is chroom gelooid en veel stijver dan traditioneel kalfsleder. Boxkalf wordt grotendeels gebruikt voor de productie van de premium (heren) schoenen.

Kalfsleer in schoenen

Het bovenwerk van de schoen kent binnen de orthopedie de naam overleer of bovenleer. Wanneer kalfsleder wordt toegepast voor het bovenwerk van een schoen, dan is dit traditiegetrouw vaak glad van structuur. Een zowel plantaardig- als chroomgelooid leder kan als overleer dienen.

Plantaardig gelooid kalfsleder is stijver dan chroomgelooid kalfsleer. Echter worden ze allebei veelvuldig gebruikt voor diverse doeleinde zoals het bekleden van orthopedische instrumenten, inlegzolen, voering, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor het binnenwerk van een schoen wordt er in veel gevallen kalfsvoering gebruikt. Een kalfsleren voering kent diverse eigenschappen waardoor dit leer zich perfect leent voor het binnenwerk. Dit leer is erg soepel, zacht en heeft van nature vocht-afstotende eigenschappen. Kalfsvoering ‘ademt’ en vergroot hierdoor het draagcomfort van de schoen. Door deze eigenschappen is kalfsleer ook zeer geschikt als inlegzool voor de binnenkant van de schoen.

0