Het lijkt een voor de hand liggende vraag, maar de praktijk heeft ons geleerd dat het toch goed is om even stil te staan bij het antwoord. Je kunt zeggen dat vandaag de dag het meeste leer wordt gemeten in “vierkante meters = m2 “. Als oppervlakte maat is 1 m2 voor de meeste mensen een dagelijks en duidelijk begrip. Het moderne meten wordt gedaan door de huid door een machine te laten lopen die de oppervlakte leest en er ook tegelijkertijd de juiste afmeting op kan schrijven. De afmetingen van iedere huid zullen uiteraard verschillen, en aan het einde van de rit wordt er een prijs bepaald per vierkante meter. Dus is het belangrijk dat iedereen weet hoe groot een hele huid is en dat daarover geen verschillen van mening kunnen ontstaan.
Vroeger werd er zeer veel gewerkt ook met de term “vierkante voet”. De grootte van een vierkante voet is 30,48 cm x 30,48 cm. Je kunt het ook omrekenen, wij houden aan dat 1 m2 gelijk is 10,764 vierkante voet. Je zult ons de beide termen horen gebruiken. Om het nog wat ingewikkelder te maken, zijn er in het verleden ook nog andere oppervlakte maten toegepast.
Je zult begrijpen dat iedere huid een andere afmeting heeft en daardoor kunnen we ook geen standaard huiden leveren met allemaal exact dezelfde grootte. producten leveren van bijvoorbeeld 2.0 m2. Een huid blijft een uniek iets, er zijn er geen 2 dezelfden. Als we een vraag krijgen voor een vel leer met een afmeting van 4.0 m2 , is de kans groot dat de werkelijke afmeting uiteindelijk daarvan iets afwijkt. (bijvoorbeeld 1.95 m2 of 2,07 m2 ).
Naast de afmeting van een huid in m2 is een andere belangrijke meeteigenschap de dikte van het leer. Je wilt een product maken van het leer en daarbij hoort voor jou een bepaalde dikte. Een volledige runderhuid kan wel 6 tot 7 millimeter dik zijn. Maar daar kun je niet echt veel mee beginnen. Het leer is simpelweg te dik om te kunnen bewerken. Dus wordt de huid gesplit en geschaafd naar de gewenste dikte. Dankzij de moderne machines kan dat allemaal heel nauwkeurig verlopen. We leveren bijvoorbeeld gladde blanke halzen die in verschillende diktes worden aangeboden. Van 1.0-1,25 mm., naar 1,25 -1,50 mm. Het zijn maar kleine sprongetjes, maar toch belangrijk voor degene die er mee moet werken.
Met de dikte meter kijken we vaak op het magazijn nog een keer na of de juiste dikte is gerealiseerd. Wij zelf kunnen het leer dan niet meer corrigeren qua dikte. Daarvoor gaan we naar gespecialiseerde bedrijven, of looierijen die het in opdracht kunnen uitvoeren.
Laat je adviseren over welke leersoort je het beste kunt gebruiken. Wij geven je graag het juiste advies!
We weten allemaal wat een hele huid is en hoe hij er uit ziet. Echter voor de verwerking van de huid worden er verschillende delen uit gesneden al naar gelang waarvoor men het leer zou willen gebruiken. Dus, voor een meubelleer kom je vaak nog gewoon hele huiden tegen. Er zijn grote stukken nodig om de onderdelen van een bank te bekleden. Maar als je slechts riemen wilt maken, dan kun je ook met een ander, kleiner deel van de huid uit de voeten. Al die onderdelen van een "opgesneden" huid hebben namen gekregen. Vat wel eens gehoord, maar misschien kun je ze niet altijd plaatsen.
Wat is nu eigenlijk een croupon of een dosset, wat kenmerkt de hals van een koe ? Op de afbeeldingen kun je het al een beetje beter zien. Voor ons is het misschien gesneden koek, toch begrijpen we dat het handig kan zijn om even de belangrijkste delen op een rijtje te zetten:
Hele huid, helft, dosset, croupon, dubbele croupon, hals, liezen, etc.
Paarse koeien kennen we alleen van de chocolade reclames! Toch bestaat er natuurlijk wel paars leer, en leer in nog vele andere kleuren. Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel een keer gebruikt. Tot en met felle neon kleuren toe! Hoe doen ze dat toch eigenlijk dat verven van die huiden?
Leer kan in iedere mogelijk kleur geverfd worden. Maar hoe gebeurt dat nu? Er zijn uiteraard verschillende manieren om het leer te verven. Zo spreken we van doorgeverfd of vatgeverfd leer wanneer het leer in grote vaten ( drums) heeft gezeten. Door het toevoegen van kleurstoffen en het continu ronddraaien van de vaten worden alle huiden zeer gelijkmatig geverfd. Ze krijgen allemaal ruimschoots de gelegenheid de kleurstoffen op te nemen.
Wanneer ze uit het vat komen, hebben ze dus een egale kleur. Dat wil niet zeggen dat het verven daarmee als is afgelopen. In een tweede stap kan er nog verflaagje op de bovenkant worden toegebracht. Laten we maar zeggen, de “finishing” touch. Hiervoor worden spuit tunnels of cabines gebruikt. Zelfs wanneer het leer helemaal klaar is , kan een kunstenaar nog steeds het leer verfraaien met een persoonlijke noot.