Kijk hier of de vraag die jij hebt, al een keer is beantwoord. Wij proberen de meest gestelde vragen bij te houden en hier weer te geven. Als we denken dat vragen bij elkaar horen, dan hebben we ze onder een kopje geplaatst, om het opzoeken te vergemakkelijken. Onderaan de vragen vindt je een mogelijkheid om jouw, nieuwe nog onbeantwoorde vraag te stellen.
Het leer wordt in zijn algemeenheid verkocht als huiden of vellen. Omdat het leer afkomstig is van een dierenhuid, zijn de afmetingen iedere keer verschillend. Zo is natuurlijk een schapenvel niet zo groot als een koeienhuid. Maar ook de ene koe is niet de andere. Bij grote huiden zoals van een koe, wordt er soms ook een halve huid aangeboden. Voor ons als groothandel is het echter moeilijk en economisch niet haalbaar om uit een huid kleine stukjes te snijden. Wij blijven dan zitten met een aangesneden huid, die wij nog moeilijk verkocht krijgen aan iemand anders. Daarom verkopen we geen stukjes leer.
We verkopen wel stroken leer, die wij in een rechte baan van een hals afsnijden, dit wordt meestal gebruikt voor riemen. (zie de webshop)
Het meeste leer kun je zelf ook snijden. Het hangt er uiteraard vanaf waarvoor je het wilt gebruiken, maar voor de meeste doeleinden kun je het leer, bijvoorbeeld tassenleer, plat op een tafel leggen en met een lineaal en stanleymes het leer netjes afsnijden. Er zijn ook verschillende messen die je als hobbyist kunt kopen, om keurig netjes rechte riemen te kunnen snijden. Wist je eigenlijk dat leer ook op grote tafels machinaal wordt gesneden ? Je kunt hele patronen in de computer opslaan en de computer zal dan een klein scherp mesje aansturen wat precies jouw patroon uitsnijdt. Wel zo handig als er veel gesneden moet worden.
Over het algemeen zouden wij zeggen dat dit geen goed idee is. Met name als je niet weet hoe het leer gemaakt is en wat de verwachting is voor het leer als het weer is opgedroogd. Er bestaan echter dunne nappa leersoorten die je op een lage temperatuur zou mogen wassen. Het spreekt voor zich dat het goed is om altijd eerst de voorschriften op je kleding te lezen. Weet je het zelf niet helemaal zeker dan kun je het altijd aan ons vragen.
Ja, het blanke tuigleer kun je zelf een kleur geven. Het blanke tuigleer is plantaardig gelooid en er zijn geen kleurstoffen gebruikt. Er zit ook geen beschermende finish op die ervoor zou kunnen zorgen dat jouw verf niet wordt opgenomen. Kijk op internet welke producten je het beste kunt gebruiken en hoe het leer zal reageren op de verf die je gebruikt. Wij verkopen zelf geen verf of kleurstoffen.
Dat is zeker een vraag die we wel vaker ontvangen. Het is goed om aan te geven wat wij zelf onder restanten leer verstaan. Al het leer wat bij ons binnenkomt, wordt nagekeken. Vel voor vel! Meestal ziet het er prima uit. Soms echter zien we aan de zijkant een klein stuk wat er minder goed uit ziet. Dat stukje snijden we dan van het vel af. Deze stukje bewaren we in kartonnen dozen en die kunnen klanten of hobbyisten kopen. Wij weten vantevoren niet wat er in de dozen gaat terecht komen. Het is dus wel een afval product. Een doos wordt per kilogram verkocht, de prijs bedraagt € 6,- per kilogram. Het handigst is altijd om indien dat mogelijk is, gewoon even langs te komen.