Over leer

Who We Are

Natuurproduct

Leer is een verleidelijk en duurzaam natuurproduct dat voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt kan worden. Van Oosterum levert leer in alle soorten en maten voor onder andere de orthopedie, zadelmakerij, meubel- en mode-industrie, schoenen- en lederwarenbranche en de orgelmakerij.

Wij leveren uitsluitend leer van de allerhoogste kwaliteit. De leerkwaliteit is afhankelijk van een groot aantal factoren, de belangrijkste zijn:

  • De diersoort en de leeftijd van het dier
  • Het klimaat waar het dier geleefd heeft
  • De manier waarop de huid is gelooid (plantaardig of chroomgelooid)
  • Welk deel van de huid gebruikt wordt
  • De manier waarop het leer geverfd wordt en de eventuele nabewerking

Waarom echt leer?

Leer is niet gemaakt, het is zo gegroeid. Een natuurproduct dus, met al haar eigenschappen en nuances. Net als alle andere natuurproducten wordt leer door de jaren heen steeds mooier. Er ontstaan plooien en kleurverschillen en het verandert continu van uiterlijk. Die constante metamorfose onderstreept keer op keer het natuurlijke karakter.

Ervaar het leer in ons magazijn!

Nieuwsgierig naar alle verschillende leersoorten ? Zoek je inspiratie ? Wij laten je graag de mogelijkheden zien. Kom zonder verplichtingen eens kijken.

"Laat je adviseren over welke leersoort je het beste kunt gebruiken. Wij geven je graag het juiste advies!"

Hoe wordt leer eigenlijk gemeten ?

Het lijkt een voor de hand liggende vraag, maar het is toch goed om even stil te staan bij het antwoord. Vandaag de dag wordt het meeste leer gemeten in “vierkante meters = m2 “. Als oppervlakte maat is voor de meeste mensen een dagelijks en duidelijk begrip. Het moderne meten wordt gedaan door de huid door een machine te laten lopen die de oppervlakte leest en er ook tegelijkertijd de juiste afmeting op kan schrijven.  De afmetingen van iedere huid zullen uiteraard verschillen, en aan het einde van de rot wordt er een prijs bepaald per vierkante meter. Dus is het belangrijk dat iedereen weet hoe groot de hele huid of een helft is.

https://www.oosterumleder.nl/over-leer/hoe-wordt-leer-eigenlijk-gemeten/

Vroeger werd er zeer veel gewerkt ook met de term “vierkante voet”. De grootte van een vierkante voet is 30,53 cm x 30,53 cm. Je kunt het ook omrekenen, wij houden aan dat 1 m2 gelijk is 10,7906 vierkante voet.  Je zult ons de beide termen horen gebruiken.

Je zult begrijpen dat iedere huid een andere afmeting heeft en daardoor kunnen we ook geen standaard produkten leveren van bijvoorbeeld 2.0 m2. Als we een vraag krijgen voor een vel leer met een afmeting van 2.0 m2 , zal er uiteindelijk altijd een net iets andere afmeting uitkomen.  ( bijvoorbeeld 1.95 m2 of 2,07 m2 )

Hoe meet je de dikte van het leer?

Naast de afmeting in m2 is een andere belangrijke meeteigenschap de dikte van het leer. Je wilt een produkt maken van het leer en daarbij werk je met een bepaalde dikte. Een volledige runderhuid kan wel 6 tot 7 mm. dik zijn. Maar daar kun je niet echt veel mee beginnen. Het leer is simpelweg te dik om te kunnen bewerken. Dus wordt de huid gesplit en geschaafd naar de gewenste dikte. Dankzij de moderne machines kan dat allemaal heel nauwkeurig verlopen. We leveren bijvoorbeeld gladde blanke halzen die in verschillende diktes worden aangeboden. Van 1.0-1,25 mm., naar 1,25 -1,50 mm. Het zijn maar kleine sprongetjes, maar toch belangrijk voor degene die er mee moet werken.

Met de diktemeter kijken we vaak op het magazijn nog een keer na of de juiste dikte is gerealiseerd. Wij zelf kunnen het leer dan niet meer corrigeren que dikte. Daarvoor gaan we naar gespecialiseerde bedrijven, of looierijen die het in opdracht kunnen uitvoeren.

Welke onderdelen kent een huid?

We weten allemaal wat een hele huid is en hoe hij er uit ziet. Maar wat is nu eigenlijk een croupon of een dosset, wat kenmerkt de hals van een koe ? In de afbeelding kun je het al een beetje beter zien. Voor ons is het misschien gesneden koek, toch begrijpen we dat het handig kan zijn om even de belangrijkste delen op een rijtje te zetten:

Hele huid, helft, dosset, croupon, dubbele croupon, hals, liezen, etc.

Hoe krijgt leer zijn kleur?

Leer kan in iedere mogelijk kleur geverfd worden. Maar hoe gebeurt dat nu? Er zijn uiteraard verschillende manieren om het leer te verven. Zo spreken we van doorgeverfd of vatgeverfd leer wanneer het leer in grote vaten ( drums) heeft gezeten. Door het toevoegen van kleurstoffen en het continu ronddraaien van de vaten worden alle huiden zeer gelijkmatig geverfd. Ze krijgen allemaal ruimschoots de gelegenheid de kleurstoffen op te nemen. Wanneer ze uit het vat komen, hebben ze dus een egale kleur. Dat wil niet zeggen dat het verven daarmee als is afgelopen. In een tweede stap kan er nog verflaagje op de bovenkant worden toegebracht. Laten we maar zeggen, de “finishing” touch. Hiervoor worden spuit tunnels of cabines gebruikt. Zelfs wanneer het leer helemaal klaar is , kan een kunstenaar nog steeds het leer verfraaien met een persoonlijke noot.

Who We Are