• Kundig advies
  • Top kwaliteit
  • Snelle verzending

Tuigleer

Grootte: van 1,0 m2 - tot 2,0 m2 | Halzen, croupons, dossets, stroken | Meubel, Lederwaren | Dikte : van 1.3 mm. tot 4.5 mm.

Tuigleer

Wat betekent eigenlijk tuigleer? Dat is van oorsprong het leer wat gebruikt wordt voor tuigen, die men inzet bij de verschillende diersoorten. Denk hier bijvoorbeeld aan de paardensport, of de hondenriemen etc. Overal waar je middels een tuig meer geleiding kunt geven aan het door jouw gekozen dier. (een hoofdstel voor een paard bijvoorbeeld) .

Het leer wat gebruikt wordt is meestal een blank, neutraal, soms wat vettig, rundsleder, wat een grote elasticiteit en scheurvastheid heeft. Het blanke leer wordt bijna altijd plantaardig gelooid. Maar het tuigleer wordt ook aangeboden in sprekende kleuren. Zeker voor het maken van riemen is dat een goede zaak. De diktes kunnen uiteenlopen van 1.3 mm. tot wel 4.5 mm.

Voor het maken van het tuigleer kun je verschillende delen van de huid van het rund gebruiken. Afhankelijk van welk deel van de huid wordt gebruikt, krijg je te maken met dossets, croupons of halzen. Nu is het tuigleer ook te krijgen in stroken. Deze stroken tuigleer zijn individueel te bestellen in onze webshop. Je kiest gemakkelijk zelf de breedte, de dikte en de kleur. Wij snijden de lederen tuigleer stroken voor jou op maat.

Qua kleuren heb je een drietal groepen. Het klassieke naturel tuigleer, de bekende standaardkleuren, zwart ,donkerbruin en cognac, en als laatste een hele familie moderne, sprekende kleuren.

Riemendossets

What is in a name? Klassieke dossets voor het maken van riemen. Plantaardig gelooid en verkrijgbaar in de volgende diktes:

1.5 mm. – 2.0 mm. I 2.0 mm – 2.5 mm.

2.5 mm. – 3.0 mm. I 3.0 mm. – 3.5 mm.

3.5 mm. – 4.0 mm.

Halzen

Wanneer is een leer een hals? We spreken over halzen wanneer de schouders en nek als onderdeel van de runderhuid worden afgesneden. De hals is ongeveer 25 % van de hele huid. Kenmerkend naast de vormgeving, zijn de nekstriemen en het nerfbeeld. Het is een stevig leersoort dat op verschillende manieren gelooid en gefinished kan worden.

Croupons

Als je van plan bent om echt hele mooie riemen te gaan maken, dan zijn deze croupons prima geschikt. De afmetingen van de croupon zorgen ervoor dat je een maximaal rendement haalt uit het leer. Met een dikte van 3.0 – 3.5 mm zijn deze plantaardig gelooide, ietwat vettige croupons een uitstekende keuze voor riemenleer.

Nieuw : tuigleer stroken!

Tuigleer hebben wij altijd ruim op voorraad. Naturel, standaard kleuren en frisse, moderne kleuren. Kies je eigen breedte, dikte en kleur. Wij snijden het voor jou op maat.

0