Tuigleer

Grootte: van 2,0 m2 - tot 5,0 m2 | Hele huiden, helften | Meubel, Lederwaren | Dikte : van 1.0 mm. tot 2.5 mm.

Tuigleer

Wat betekent eigenlijk tuigleer? Dat is het leer wat gebruikt wordt voor tuigen, die men inzet bij de verschillende diersoorten. Denk hier aan de paardensport, de hondenriemen etc. Overal waar je middels een tuig meer geleiding kunt geven aan het door jouw gekozen dier. (een hoofdstel voor een paard bijvoorbeeld) .

Het leer wat gebruikt wordt is meestal een blank, neutraal, vettig, rundsleder, wat een grote elasticiteit en scheurvastheid heeft. Het blanke leer wordt bijna altijd plantaardig gelooid. De diktes kunnen uiteenlopen van 1.5 mm. tot wel 4.0 mm.

Afhankelijk van welk deel van de huid wordt gebruikt, krijg je te maken met dossets, croupons of halzen. Soms wordt er nog gewerkt met zwart als kleur of zijn er gemengde looiingen. zolang het eindproduct maar flexibel, stevig en bestand tegen weersinvloeden van buitenaf is.

Riemendossets

What is in a name? Klassieke dossets voor het maken van riemen. Plantaardig gelooid en verkrijgbaar in de volgende diktes:

1.5 mm. – 2.0 mm. I 2.0 mm – 2.5 mm.

2.5 mm. – 3.0 mm. I 3.0 mm. – 3.5 mm.

3.5 mm. – 4.0 mm.

Halzen

Wanneer is een leer een hals? We spreken over halzen wanneer de schouders en nek als onderdeel van de runderhuid worden afgesneden. De hals is ongeveer 25 % van de hele huid. Kenmerkend naast de vormgeving, zijn de nekstriemen en het nerfbeeld. Het is een stevig leersoort dat op verschillende manieren gelooid en gefinished kan worden.

Croupons

Als je van plan bent om echt hele mooie riemen te gaan maken, dan zijn deze croupons prima geschikt. De afmetingen van de croupon zorgen ervoor dat je een maximaal rendement haalt uit het leer. Met een dikte van 3.0 – 3.5 mm zijn deze plantaardig gelooide, ietwat vettige croupons een uitstekende keuze voor riemenleer.

Kijk rond in ons magazijn!

Tuigleer hebben wij altijd ruim op voorraad. Wil je weten welk type leder het beste past? Van Oosterum Leder denkt graag met je mee. Bezoek ons magazijn en ontdek de mogelijkheden.